26 Ekim 2012 Cuma

Kedinizin Evin Diğer Bireyleriyle İlişkisi

Kediler ve Çocuklar: Çocuklarınız için almış olduğunuz bir kedinin sorumluluğunu gizli olarak da olsa siz üstlenmek zorundasınız. Küçük çocuklar oyun, hobi, ev ödevleri vs. ile çok meşgul olduklarından eve yeni gelen yavru kedi ile yeterince ilgilenemeyeceklerdir. Bu nedenle yavru kedinin yemek zamanları atlayabilir. Çocuklar yavru kediyi severken sert davranışlarda bulunabilirler. Onun için öncelikle kediye nasıl davranılması gerektiği öğretilmelidir. Küçücük tüy yumağına sarılmak çok hoş bir şey olmakla beraber, incecik olan kemiklerinde çok çabuk kırılabileceği akılda tutulmalıdır.

Yavru kediler ve evdeki diğer hayvanlar: Yeni bir kedinin geldiği evde kedilere alışık olmayan bir köpek varsa, ilk birkaç gün çok sabır ve dikkat gerekir. Her ikisine de aynı ölçüde ilgi gösterilmesi ile bu problem çözülüp birbirine alışmaları sağlanabilir. Aralarında iyi bir ilişki sağlanıncaya kadar yemeklerini ayrı odalarda vermek ve onları bir arada yalnız bırakmamak daha doğru olur. Yavru kedi de daha önceden köpeklere alışık değilse veya köpekten ilk anda korkmuş ise köpeğin onu tanımak için koklamak istediği bir anda pençeleri ile köpeğin gözüne zarar verebileceğini göz önüne almakta fayda vardır.

Evdeki kediler ve yeni kediniz: Evdeki yaşlı bir kedi yeni gelen yavruyu bir köpek veya diğer bir hayvan türü kadar rahat ve kolaylıkla kabul etmez. Yerini ve yemeğini koruma içgüdüsü ile tepki gösterir. Yeni gelen ile iyi bir ilişkinin doğal bir şekilde kurulabilmesi için biraz özen göstermek gerekir. Bunun için yeni gelen kediyi önce bir odaya alıp hem ortama, hem de yeni kokulara her iki tarafında yavaş bir süreçte alışması sağlanır. Daha sonra ise gözetim altında birbirleri ile yavaş yavaş tanışmaları sağlanır. Kediler ile diğer hayvanlar arasında (kuş, fare vs.) inanılmaz dostluklar gerçekleşebilir, ancak olabilecek üzücü olayları önlemek için beraberliğin ilk dönemlerinde sürekli gözetim çok önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder