24 Ekim 2012 Çarşamba

Köpeğinizin Sağlıklı Olduğunu Nasıl Anlarsınız



Köpeğinizin tam olarak sağlıklı olup olmadığını anlamak için bir veteriner hekim tarafından muayene edilmesi yerinde olur. Bunun yanısıra siz de bazı noktalara dikkat ederek sağlıklı bir köpeğe sahip olabilirsiniz.

Kıl örtüsü: Yumuşak, parlak ve düzenli olmalı. Karışık ya da yer yer dökülmeler olan kıl örtüsü köpeğin yeterince beslenemediği ya da aldığı besinden yararlanamadığı, yani sağlıklı olmadığı anlamını taşır.

Deri: Deri düzgün, lezyonsuz olmalı, kabuk bulunmamalıdır. Kıl diplerinde karabiber benzeri görüntü pire yumurtası veya ekskreti anlamındadır ancak aktif pireler görülmeyebilir. Deri döküntüleri, kızarıklıklar mantar enfeksiyonları, uyuz vb. deri hastalıklarını belgeler.

Gözler: Sağlıklı gözler temiz ve parlaktır. Sulu ve ışığa duyarlı olmaları gerekir. Korneanın (şeffaf kısmı) görüntüsünün doğal olması önemlidir.

Kulaklar: Temiz olmalı ve kötü kokmamalıdır. Kirli ve mumsu bir akıntı olan kulaklar hastadır ve köpekler patileriyle sürekli kulaklarını kaşırlar.

Bazı yavrular sağır doğarlar. Test etmedikçe bunu anlayamazsınız. Ellerinizi kulaklarının üzerinde çırpın ve doğal bir yanıt bekleyin. Yanıt alınamıyorsa bir veteriner hekime başvurmanız gerekebilir.

Burun: Soğuk ve nemli olmalıdır. Burun akıntısı ve öksürük enfeksiyon belirtisidir.

Dişler: Dişler düzgün, temiz ve beyaz, dişeti pembe ve kanamasız olmalıdır. Kırmızı dişeti enfeksiyonu, beyaz dişeti de anemiyi belirtir. Bazı köpeklerde pigment birikimi nedeniyle dişetleri koyu lekelidir. Bu normal bir durumdur.

Parazitler: Dolu, şişkin bir mide veya bir sindirim problemi iç parazitin belirtisidir. Anüs çevresinde parazit görülebilir ve ishale neden olabilir. İshal önemli bir problem olarak değerlendirilmeli ve bir veteriner hekime başvurulmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder